Na kvasenie uhoriek potrebujeme: 4 litrovú fľašu, plastový uzáver, pohár na zaťaženie, vinný list, čerstvý kôpor, 5 strúčikov cesnaku, krajec chleba, soľ a vodu. Mladé uhorky nakladačky dôkladne poumývame a niekoľkokrát poprepichujeme. Na dno vyumývanej fľaše vložíme vinný list, kôpor a olúpaný cesnak. Uložíme vrstvu uhoriek, snažíme sa na tesno. Ďalej vložíme pol krajca chleba a ďalšiu vrstvu uhoriek. Navrch zvyšok chleba. Pohár zalejeme slanou vodou v pomere 2-3 čajové lyžičky morskej soli na liter vlažnej vody. Vrch zaťažíme pohárom ( dno smerom dole ) a na fľašu pripevníme plastový uzáver. Ten tlačí na pohár, ktorý zabraňuje vyplávaniu uhoriek. Fľašu stačí umiestniť na teplé miesto, ak je možnosť cez deň umiestniť na slnko. Celý proces kvasenia trvá 5-6 dní v závislosti od veľkosti uhoriek a tepla. Uzáver neskladáme zbytočne dolu, CO2 ktoré sa uvoľňuje pri kvasený zároveň zabraňuje vzniku plesní na prípadných vykukujúcich častiach uhoriek alebo chleba. Hotové uhorky na šiesty deň poprekladáme do menších pohárov, zalejeme precedeným nálevom a uskladníme v chladničke. Spotrebujeme čo najskôr.
Uhorky pripravené na kvasenie |
Po prvom dni |
Druhý deň |
Tretí deň |
Štvrtý a piaty deň |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.