štvrtok 25. júna 2015

Makový koláč s černicami


Korpus:
150g strúhaného nepraženého kokosu
10 čerstvých datli

Spracujeme kuchynským robotom pomocou S noža. Formu vystelieme potravinárskou fóliou a cesto rovnomerne utlačíme na dno formy.

Černicová vrstva:
hrnček černíc
12 čerstvých datli
4 lyžice jemne pomletého psyllia

Spracujeme kuchynským robotom na hustejší krém, ktorý nanesieme pomocou stierky na korpus. Necháme 30 minút schladiť v mrazáku.

Maková vrstva:
50g nepraženého kokosu
100g čerstvo pomletého maku
10 čerstvých datli

Spracujeme kuchynským robotom na konzistenciu drobenice. Rovnomerne rozsypeme na černicovú vrstvu a pomocou stierky povrch utlačíme a uhladíme.

Originál receptu: https://www.youtube.com/watch?v=iyjKq8SfBg8

sobota 20. júna 2015

Kávová torta s malinami :)





Korpus: 
hrnček vlašských orechov
10  čerstvých datli

Suroviny na korpus spracujeme kuchynským robotom pomocou S noža. Rovnomerne natlačíme do tortovej formy, ktorej dno vystelieme potravinárskou fóliou. Uložíme do mrazničky kým vyrobíme malinovú vrstvu.


Malinový krém:
hrnček čerstvých alebo mrazených malín
10 čerstvých datli
4 lyžice jemne pomletého psyllia

Maliny s datľami najskôr spracujeme kuchynským robotom na jemnú kašu a následne vmiešame psyllium. Poriadne spracujeme a následne rozotrieme na vychladený korpus. Odložíme do mrazničky a pustíme sa do krému.


Krém:
hrnček a pol namočených kešu
hrnček filtrovanej vody
1/2 hrnčeka sirupu z agáve
1/2 hrnčeka kakaového masla (roztopené vo vodnom kúpeli)
lyžička kvalitnej mletej arabiky
1 lyžica nepraženého kakaa

Do mixovacej nádoby vložíme namočené a zliate kešu orechy, zalejeme hrnčekom vody. Mixujeme na vysokých otáčkach na jemný krém. Rukou kontrolujeme teplotu aby sa obsah veľmi nezahrial. Následne vlejeme sirup z agáve a rozpustené kakaové maslo. Mixujeme aspoň 1 minútu na záver vsypeme kvalitnú kávu. Celý krém ešte raz mixneme.
Kúsok krému asi 2 dcl si odlejeme do hrnčeka a rozpustíme v ňom kakao zvyšok nalejeme na schladený korpus s malinovým krémom. Formou pár krát silnejšie udrieme o pracovnú dosku  (najlepšie na utierke aby tlmila rachot a nepoškodili sme si kuchyňu) aby vzduchové bublinky zašľahané do krému sa mohli preč :) 



Na záver si na kréme urobíme ešte dve kružnice z kakaového krému a pomocou špajle nakreslíme vzor napr. kvetu a pod.Ťaháme od stredu k okrajom a opačne. 


No a teraz už len nechať v chladničke (nie mrazničke) odstáť do druhého dňa aby krém pekne stuhol.