piatok 30. novembra 2012

Pohánkove keksy s karobom


250 g cez noc namočenej pohánky, 250 g namočených hrozienok, lyžicka škorice, 2 polievkové lyžice karobu, hrsť mletých vlašských orechov, hrsť mletých mandlí.
Suroviny spracovať v robote a zahustiť mletými orechami a mandľami. Urobiť guličky a vytvarovať placky. Sušíme do 40 st. v sušičke alebo nad radiátorom približne 12 - 14 hodín.

piatok 9. novembra 2012

Paprikový krém


50 g mandlí, 1 veľká kapia, šťava z polovice citróna, dve lyžičky misa, lyžička mletej papriky, lyžička údenej mletej papriky, voda.
Mandle namočíme na 12 hodín. Očistené ich rozmixujeme s ostatnými surovinami na jemný krém. Vynikajúce ako dresing ku šalátom alebo s vita chlebíkmi.

streda 7. novembra 2012

Šalát Valerian


120 g šalátu poľníček, menšia nakrájaná cibuľa, žltá paprika, šalátová uhorka, dyňové semienka, soľ, lyžička lahôdkového droždia.
Zeleninu nakrájame zmiešame s droždím a semienkami. Vrch polejeme mandľovým syrom.


Tatarák II.


1 veľká kápia, 6 sušených paradajok ( namočené na 2 hodiny ), 1 avokádo, strúčik cesnaku, šťava z pol citróna, pažítka, lyžička kremžskej horčice, lyžica oleja, mleté korenie, lyžička misa, 4 malé ďatlové paradajky, lyžička údenej mletej papriky, soľ.
Avokádo s citrónovou šťavou v miske roztlačíme a pridáme nakrájanú pažítku. Ostatné suroviny spracujeme v mixéri na jemno a primiešame k avokádovému základu. Podávame samostatne s ľanovými plackami a zeleninovým šalátom alebo ako omáčku na cuketové cestoviny.


Cestoviny z cukety s tatarákom

Šalát z kyslej kapusty podľa Mirky


250 g kyslej kapusty, 2 nastrúhané mrkvy, 1 stredná cuketa, čierne korenie, soľ, cibuľa, pažítka.
Cibuľu nakrájame a zmiešame s kapustou, primiešame nakrájanú cuketu a strúhanú mrkvu. Podľa chuti okoreníme. Môže sa pridať aj troška olivového oleja. Necháme aspoň dve hodiny odstáť. Podávame s mandľovým syrom.

Obmena šalátu, namiesto mrkvy som pridal nakrájanú červenú papriku

Originál recept od Mirky nájdete tu :)

Mandľový syr


100 g mandlí, strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, šťava z polovice citróna, soľ, 1 lyžička misa, pažítka
Mandle namočíme na 12 hodín, vodu zlejeme a mandle olúpeme. V mixéri  so zvyškom surovín spracujeme na hladký krém.  Vmiešame nasekanú pažítku a necháme postáť niekoľko hodín na chladnom mieste.

Tatarák I.


1 zrelé avokádo, 6 sušených paradajok, 1 kápia,  strúčik cesnaku, cibuľa, šťava z pol citróna, soľ, čierne korenie.
Avokádo v miske roztlačíme vidličkou a zmiešame s citrónovou šťavou a na jemno nakrájanou cibuľou. Namočené sušené paradajky rozmixujeme s kapiou  cesnakom a koreninami. Pridáme do misky k avokádu a zamiešame.