utorok 23. októbra 2012

Haruľa


500 g bio tmavých ľanových semienok Alnatura, 2 čajové lyžičky mletého sušeného cesnaku, 2 čajové lyžičky majoránu, 1 čajová lyžička mletej rasce, 1 kávová lyžička soli.


Ľan som namočil na 12 hodín, zalial som vodou tesne nad povrch. Postupne ako púšťal sliz som  premiešaval a dopĺňal troškou vody. V polovici namáčania som pridal koreniny a dobre premiešal. Zmes som potom rozdelil na tri časti a každú rozotrel na mierne poolejovanej fóliovej miske sušičky. Rezom som rozdelil na 12 trojuholníkov. Sušil som 12 hodín pri teplote 35 st.



 Po 10 hodinách sušenia som placku otočil a dosušil už len na mriežke. Z tohto množstva som získal 36 kúskov.
Haruľa je veľmi chutná samotná, s nátierkou alebo ako príloha ku šalátom.


Haruľa so zelerovou nátierkou
Recept: http://vitainspiracieprekazdeho.blogspot.sk/2012/10/zelerova-natierka.html




Šalát pomelo :)



 1 pomelo, 2 banány, 1 granátové jablko, mletá škorica. Na spodok taniera som nakrájal banán, posypal som ho škoricou. Pomelo som očistil od šupiek a dužinu som pokrájal a uložil na banány. Vrch je ozdobený polovicou granátového jablka.

Rukolový šalát s avokádom


120 g rukoly, 1 avokádo, 2 paradajky, 1 paprika, slnečnicové semienka, malá cibuľa, soľ, šťava z citróna. Zeleninku umyť, nakrájať a zmiešať s citrónovou šťavou a soľou. Vrch som posypal slnečnicou.

piatok 19. októbra 2012

Slivkové kôpky s raw čokoládou a škoricou


250 g sušených sliviek, 100 g mandlí, hrsť raw kakaových bôbov, sirup z agáve, mletá škorica
Slivky na hodinu namočíme, vodu zlejeme. V kuchynskom robote "S" nožom zomelieme čokoládové bôby, pridáme mandle a znova spracujeme na jemno. Časť zmesi odoberieme na obalenie. Do zvyšku pridáme slivky, 1 čajovú lyžičku mletej škorice a trošku sirupu z agáve. Spracujeme v robote na kašu. Vytvarujeme guličky a obalíme v odobratej zmesi mandlí a čoko bôbov.

" Popcorn "


1/4 hlávky karfiolu, lahôdkové droždie, soľ, kajenské korenie
Karfiol rozoberieme na drobné ružičky a obalíme v zmesi lahôdkového droždia, kajenského korenia a soli.

Jesenný ovocný šalát


1 banán, 2 hrušky, strapec červeného hrozna. Nakrájať, zmiešať, zjesť :)

nedeľa 14. októbra 2012

Fašírky


100 g kešu orechov, 200 g mrkvovej dužiny po odšťavení, 1/4 cibule, lyžička olivového oleja, čierne korenie, soľ, lyžička lahôdkového droždia, troška sirupu z agáve, mletá červená paprika na posypanie. 
Všetko spracovať v kuchynskom robote na kašu, vytvarovať fašírky a vrch posypať mletou červenou paprikou.

Kokosová torta s malinami podľa Dimasa


Suroviny: 2 hnedé kokosy, 6 banánov, 125 g datlí, 150 g malín, 1 bio citrón.
Kokosy navŕtame a vylejeme mlieko, kladivom roztlčieme a vyberieme dužinu. Očistíme od hnedej šupky a v kuchynskom robote spracujeme "S" nožom na jemné kúsky. 5 banánov zmixujeme s namočenými datlami, polovicu odoberieme a do zvyšku primixujeme maliny a troška kôry z citrónu. Do tortovej formy nasypeme kokos a poriadne utlačíme ku dnu. Na vrstvu kokosu nanesieme banánovú plnku a na ňu poukladáme banánové kolieska. Potrieme ďalšou vrstvou krému ktorú zasypeme kokosom. Ďalšiu vrstvu urobíme z malinovej plnky a vrch torty ukončíme vrstvou sekaného kokosu. Tortu prikryjeme fóliou a uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky.



Vychladenú tortu opatrne vyberieme z formy a nakrájame.



Inšpirované videom od 

Dima Asmiel Dimas Fruitarian

Odkaz na video recept

Zázvorová citrónová voda


1 bio citrón, plátky očisteného zázvoru, kúsok celej škorice. Nakrájať citrón vložiť do skleneného džbánu spolu so zázvorom a škoricou. Zaliať filtrovanou vodou a nechať cez noc odstáť. Po vypití opakovane zalievať cca 3x.

sobota 6. októbra 2012

Zelerová nátierka


Stredne veľký zeler očistiť a na hrubšie nastrúhať a zmiešať s pohánkovou majonézou.
Majonéza : 120 g namočenej pohánky ( vodu zliať ) rozmixovať na hladkú kašu pridať soľ, dijonskú horčicu ( nie je raw ) 2 čajové lyžičky, 1 čili papričku, 1/4 cibule, šťavu z polovice citróna. Všetko poriadne zmixovať.

Paradajkovo - papriková nátierka


Hrsť 24 hodín namočených kešu orieškov, 6 namočených sušených paradajok, lyžička mletej červenej papriky, šťava z pol citróna, 1/4 cibule, pol čajovej lyžičky sušeného cesnaku, 1 čajová lyžička lahôdkového droždia, 1 čajová lyžička sójovej omáčky, mleté čierne korenie, soľ a jemno nasekaná zelená paprika. Všetky suroviny okrem nasekanej papriky spracujeme mixérom, papriku zamiešame na záver.

utorok 2. októbra 2012

Karamelové cococcino :)

Kokosový orech navŕtame vývrtkou na víno a vylejeme mlieko. Dookola potlčieme kladivom kým nepraskne. Vyberieme dužinu a hnedú časť oškrabeme škrabkou.

Suroviny: 1 kokosový orech, 100g datlí, 100g mandlí, 50g strúhaného kokosu

Kokos, 1 hodinu namočené datle a mandle vložíme do robota a "S" nožom spracujeme.

Z výslednej hmoty tvarujeme guličky

Guličky obalíme v strúhanom kokose